Als kind begin je vanaf de geboorte met het ontwikkelen van nieuwe bewegingen. Deze nieuwe bewegingen ontwikkelen zich vaak in een bepaalde volgorde. Dit gebeurt snel, vanaf de geboorte begint het kind direct met de motorische ontwikkeling en dit gaat door tot ongeveer zes jaar.
Hierna zal dit zich nog door blijven ontwikkelen, maar zal het tempo een stuk lager liggen dan hoe het in de eerste zes jaar ging. Je blijft je ontwikkelen tot je tussen de 18 en 20 jaar bent. Daarna zal het voornamelijk op kracht en kennis zijn. Maar aan al het mooie komt ook een eind. Wanneer je je tussen de 20 en 30 jaar bevindt ben je het sterkst in je leven, waarna de aftakeling begint van het lichaam. Vanaf je 30ste zal je ieder jaar iets achteruitgaan van hoe je op was.
Lichamelijke ontwikkelingen
Met lichamelijke ontwikkelingen wordt de groei van het lichaam, ontwikkelingen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel bedoeld. Dit begint al bij de bevruchting van de eicel. Wanneer het kind geboren is zal de lichamelijke ontwikkeling nog sneller ontwikkelen. Dan gaat het snel van kruipen, naar lopen, naar fietsen. Je lichaam wordt steeds sterker en is tot steeds meer in staat om te doen. Je kunt dit ook stimuleren door vanaf jongs af aan bezig te zijn met het sterker laten worden van het lichaam. Hierdoor zal de lichamelijke ontwikkeling makkelijk plaatsvinden.
Motorische ontwikkelingen
Bij motorische ontwikkelingen ontwikkelt het kind de controle over zijn spieren. Hierin is een verdeling tussen grove en fijne motoriek. Grove motoriek zijn bewegingen die onderdeel uitmaken van het dagelijks leven, denk aan lopen, klimmen en fietsen. Fijne motoriek zijn kleine precieze bewegingen die met de polsen, handen, vingers en enkels, voeten en tenen gemaakt worden. Door dit veel te oefenen en te doen zal het kind deze handelingen herkennen en zelf steeds makkelijk en beter kunnen gaan uitvoeren.